Gündem

Büyüme endişeleri

Büyüme endişelerinin öne çıkması ve ABD perakende devi Walmart’ın enflasyon baskısı nedeniyle kar tahminini düşürmesiyle bir önceki gün ABD borsalarında sert satışlar gözlendi. Fed’in faiz artırımları ile birlikte ekonominin resesyona girebileceği beklentileri de artarken, dün yine borsalara satıcılı bir seyir vardı. Dolar endeksi (DXY) de %1 değer kaybetti. Bu sabah ise Çin’den iyi gelen haberlerle borsalarda yükselişler gözleniyor. Pandemi kısıtlamalarının kalkacağı beklentileri ve Çin’in özellikle konut kredilerini desteklemek adına gösterge kredi faiz oranını tahminlerin üzerinde düşürmesi piyasaları destekliyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,5 civarında yükselişte. ABD vadelilerinde de alıcılı bir seyir var. Çarşamba günü küresel piyasalardaki satıcılı seyre rağmen dirençli bir görüntü (Bankacılık %3,5 yükseldi) sergileyerek yatay kapatan BIST100 endeksi ise bu sabahki fiyatlamaların desteğiyle güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Son üç işlem gününde 2.400 seviyesinin üzerindeki hareketlerde kalıcılık sağlayamayan endeksin, bugün de benzer bir görüntü sergileyebileceğini ve olası yükselişlerde satışlarla karşılaşarak haftayı 2.400 seviyesinin altında kapatabileceğini düşünüyoruz.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

ECB üyelerinden faiz artırımlarına yönelik sinyal gelmekte. ECB üyesi Rehn, ilk faiz artışının muhtemelen yaz aylarinda gerçekleşeceğini, negatif faizden hızla çıkmak gerektiğini ve birçok üyenin hızlı adımları desteklediğini belirtti. ECB üyesi Muller ise, temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ve bu yıl faizlerin sıfırın üzerine çıkarsa şaşırmayacağını söyledi.

ECB’nin nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları yayınlandı. Buna göre, ECB üyelerinin yüksek enflasyon konusundaki endişelerini belirterek, para politikasında kademeli bir normalleşmenin devam etmesi gerektiği konusunda anlaştıkları gözlendi. Ayrıca üyelerin, APP kapsamındaki net varlık alımlarının üçüncü çeyrekte tamamlanması gerektiğini ve faiz oranlarındaki artışa yönelik ileriye dönük yönlendirme çerçevesinin haziran toplantısında çok önemli hale geleceğini ifade ettikleri görüldü. ECB, nisan ayındaki toplantısında, faiz oranlarını değiştirmezken, net varlık alımlarının 3. çeyrekte biteceğine yönelik sinyal vermişti, faiz artırımının ise net varlık alımının sona ermesinden bir süre sonra gerçekleşeceği ve faiz artışının da kademeli olacağı vurgulanmıştı.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin nihai TÜFE verisi takip edildi. Buna göre, Euro Bölgesi’nde nisan ayında yıllık TÜFE %7,5’ten %7,4’e hafif aşağı yönlü revize edildi, Yıllık bazda en yüksek artışlar, yine enerji ürünlerinden (%37,5) gelmeye devam etti. Avrupa Komisyonu ise, bu hafta yayınlanan tahminlerine göre Euro Bölgesi’ne ilişkin enflasyon tahminini 2022 için %3,5’ten %6,1’e, 2023 için ise %1,7’den %2,7’ye yükseltti.
 
Fed’in parasal sıkılaşma adımlarını hızlandırmasıyla yükselişini sürdüren mortgage faiz oranlarının etkisiyle konut piyasasının baskı altında kaldığı görülüyor. ABD’de nisan ayında konut başlangıçları, aylık %0,2 oranında gerilerken, gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri de nisan ayında %3,2 oranında düşüş kaydetti. ABD’de dün açıklanan nisan ayına ilişkin ikinci el konut satışları da aylık bazda %2,4 gerileyerek art arda üçüncü ayda düşüşünü sürdürdü.

ABD’de 14 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 197 bin kişiden 218 bin kişi seviyesine hafif yükselmesine rağmen düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne işaret etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Euro Bölgesi’nde TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden kriz ve artan enflasyonist baskıların tüketiciler üzerindeki olumsuz etkileriyle nisan ayında -22’ye gerileyerek Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

Ayrıca Almanya’da TSİ 09’da nisan ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da ÜFE, martta Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin özellikle enerji ürünleri ve endüstriyel metal fiyatları üzerindeki yukarı yönlü etkileri nedeniyle aylık %4,9 artışla beklentilerin oldukça üzerinde artarken, yıllık ise %30,9’a yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Nisanda ise ÜFE’nin aylık %1,2 artması, yıllık ise %31,3’e yükselerek artışını sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 10’da İngiltere’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan nisan ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. İngiltere’de perakende satışlar, martta tüketicilerin artan enflasyonist baskılar nedeniyle daha az harcama yapmasıyla aylık %1,4 gerilemişti. Nisanda ise perakende satışların aylık %0,3 gerileyerek düşüşünü yavaşlayarak da olsa sürdürmesi bekleniyor. Özellikle, İngiltere’de artan enflasyonist baskılar tüketim harcamalarını olumsuz yönde etkilemekte. Önceki gün açıklanan nisan ayına ilişkin TÜFE aylık %2,5 artışla Nisan 1991’den bu yana en yüksek aylık artışa işaret ederken, yıllık ise özellikle enerji ve ikinci el araç fiyatlarındaki artışın etkisiyle %7’den %9’a yükselerek 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi takip edilecek. Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi %7,3 oranında düşüşle 72,5’ten 67,3’e gerileyerek tarihi düşük seviyede gerçekleşmişti. Alt endekslere bakıldığında, tamamında düşüşler olduğu görülmüştü.

Ayrıca TSİ 10’da nisan ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi açıklanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi, mart ayında aylık %7,29 artarken, yıllık ise %105,82 oranında güçlü artış kaydetmişti.

Bunun yanında, TSİ 10’da TCMB tarafından mart ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Şubat ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistiklerine göre, uzun vadeli kredi borcu şubat ayında aylık 1,16 milyar USD azalışla (finansal sektörde 1,19 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,03 milyar USD artış) 160,1 milyar USD seviyesine gerilemişti, kısa vadeli kredi borcu ise şubat ayında aylık 0,25 milyar USD artışla (finansal sektörde 0,17 milyar USD artış ve finans dışı sektörde 0,08 milyar USD artış) 7,6 milyar USD’ye yükselmişti.

Ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak. 

  • 13 Mayıs haftasında toplam DTH miktarı 1,55 milyar USD (Bireysel 1,82 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,28 milyar USD artış) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %57’den %57,1′ e yükseldi..TL kredilerde haftalık %2,26 artış, YP kredilerde %1,01 düşüş toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,96 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 13 Mayıs haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 5,7 milyar USD gerileyerek 102 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 3,5 milyar USD azalarak 11,5 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.

 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aydem Enerji (AYDEM, Nötr): Şirket, geri alım programı kapsamında; toplam 4,5mn USD nominal değerde Şirket Eurobond’larını geri almış olup, işlemin toplam tutarı 3,6mn USD’dir.

Esenboğa Elektrik (ESEN, Nötr): Şirketin güneş enerji santralleri anahtar teslim müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, Şirket ile Eczacıbaşı Holding Şirketlerinden Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında “SSG Bozüyük Fabrikası Çatı Öztüketim Güneş Enerji Santrali” kurulumu sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli KDV hariç 2,4mn USD’dir (38,2mn TL+KDV).

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Negatif): BBVA tarafından, Garanti BBVA’nın sermayesinin tamamına ilişkin olarak başlatılan Gönüllü Pay Alım Teklifi süreci, 18 Mayıs 2022 tarihinde sonuçlanmıştır. Gönüllü Pay Alım Teklifi sürecinde BBVA, nominal değeri toplam 1.517mn TL olan ve Garanti BBVA’nın toplam sermayesinin %36,12’ne tekabül eden Garanti BBVA payını satın almıştır. Söz konusu paylar için BBVA tarafından ödenen toplam tutar 22.758mn TL’dir. Gönüllü Pay Alım Teklifi sonucunda, açıklama tarihi itibariyle, BBVA’nın Garanti BBVA’daki pay sahipliği oranı %85,97’ye ulaşmıştır.

Diğer yandan, Garanti Bankası’nın MSCI endekslerinden çıkartıldığı duyuruldu. Banka’nın endekslerden çıkartılma tarihi 24 Mayıs 2022 olarak belirlendi.

25 Nisan 2022 Tarihli Garanti BBVA Raporumuz için tıklayınız…

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Pozitif): Şirket 1Ç2022de 575,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise 123,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de geçen yılın ilk çeyreğine göre %238 artarak 7.923mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise %256 yükselerek 6.411mn TL olarak kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar 1.512mn TL olarak gerçekleşirken brüt kar marjı ise 1Ç2021’e göre 4,2 puan azalışla %19,1 olarak hesaplanmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %36,2 artmış ve 272mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de kur farkı kaynaklı 469mn TL net gider kaydedilmesinin ardından net faaliyet karı 771mn TL’yi göstermiştir. Şirket, 1Ç2021’de 233mn TL net faaliyet karı açıklamıştı. Şirket’in 1Ç2022 FAVÖK’ü 956mn TL artışla 1.336mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 0,6 puan artarak %16,9 olmuştur. Öz kaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 22mn TL’lik gelir kaydeden Şirket, ilk çeyrekte finansman tarafında net 85mn TL gider kaydetmiştir. Son olarak 93mn TL’lik net vergi gideri sonrası Şirket, 575,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Gıda: Hindistan, geçen hafta alınan ihracatın yasağı sonrası limanlarında beklemede kalan 1,8 milyon tonluk buğdayın sevk edilmesine izin vermeyi planlıyor. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Cemtaş Çelik (CEMTS): Şirketin,  ileriki yıllarda yapılması planlanan üretim faaliyetlerini arttırma amaçlı yatırımlarında kullanılmak üzere, büyüyen yapısının gerektirdiği fiziki mekan ihtiyaçlarına uygun olarak,  Bursa-Nilüfer’de 5.526 m2, 1,82mn TL bedelle,  Bursa-Mudanya’da 3.970 m2, 1,75mn TL bedelle gayrimenkul satın alınmıştır. Son alınan gayrimenkul ile birlikte toplam alınan gayrimenkul miktarı 85,9bin m2 ‘ye ve 55mn TL değere ulaşmıştır.

Konfrut Gıda (KNFRT): Şirketin 100% iştiraki Konfrut AG Tarım A.Ş. faaliyet göstermekte olduğu üç ana iş biriminden “Lojistik: Tarım ürünleri entegre depolama ve lojistik faaliyetleri” altında, meyve ve sebze taşımacılığı için özel tasarlanmış fiber havuz ve frigo dorseler için 50mn TL değerinde yatırım kararı almıştır. Bu yatırımla 2022 yılında 100 bin tonun üzerinde zirai hammadde taşınması hedeflenmektedir. Şirketin aldığı bu stratejik yatırım kararı, lojistik sektöründe mevcutta var olan ve ileride artması beklenen tedarik ve maliyet artış risklerini yönetebilmek adına kritik bir öneme sahiptir.

Plastikkart Akıllı Kart İletişim Sistemleri (PKART):  Şirket ile Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.  arasında toplam değeri 7mn Euro olan akıllı kart satış anlaşması imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

 

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB çarşamba günü 82 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 399 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,87 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,77-%2,92 bandında hareketin ardından %2,84 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, çarşamba günü verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana varan düşüşler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -